BME MIK szerver szoba BME MIK szerver szoba mik kép 1 mik kép 3

A MIK a Kutatók Éjszakája 2017 rendezvényen 2017-09-29

A Kutatók Éjszakája című nagy sikerű rendezvényen, 2017. szeptember 29-én a MIK is bemutatja tevékenységét. Munkatársaink igyekeznek színes bemutatókon és […]

A MIK a Kutatók Éjszakája 2016 rendezvényen 2016-09-16

A Kutatók Éjszakája című nagy sikerű rendezvényt a korábbiakhoz hasonlóan 2016-ben is megszervezik. A 2016. szeptember 30-i esemény keretein belül […]

1app alkalmazásfejlesztő verseny – eredményhirdetés 2016-09-16

A BME Mobil Innovációs Központ idei 1app mobilalkalmazás-fejlesztő versenyének eredményhirdetését 2016. szeptember 30-án 16:00-kor tartjuk a BME I épületének IB019-es […]

1app alkalmazásfejlesztő verseny 2016-03-04

A BME Mobil Innovációs Központ idén is meghirdeti az 1app mobilalkalmazás-fejlesztő versenyt. Részletek hamarosan…

LABOR

RF mérőműszerek

A teszthálózat berendezéseinek rádiócsatornabeli viselkedésének vizsgálatához speciális mérőműszerekre van szükség. Ezen mérések megvalósításához a MIK rendelkezésére állnak különféle spektrumanalizátorok, jelgenerátorok, melyek az általános rádiós funkciók mellett speciális távközlési szabványoknak megfelelő működés vizsgálatára alkalmasak. A MIK laborban rendelkezésre álló műszerek díjazás ellenében külső szereplők által is használhatók. Ennek feltételeit a Műszeres mérések díjai a Mobil Innovációs Központban című dokumentumban foglaltuk össze.

1       Spektrumanalizátorok

A MIK rendelkezik asztali és kézi kivitelű spektrumanalizátorokkal. Az asztali Rohde&Schwarz FSP spektrumanalizátorral  rádiós és vezetett nagyfrekvenciás jelek vizsgálhatók a 3 GHz-es frekvenciáig. Az FSQ-26 jelanalizátort  a beépített opciói alkalmassá teszik precíziós mérések és speciális RF funkcióvizsgálatok elvégzésére 26 GHz-es felső határfrekvenciáig. A műszer segítségével jelenleg 3G, HSDPA, HSUPA, LTE (uplink, downlink), WiMAX és WLAN hálózatok rádiós jelei tesztelhetők, valamint VSA (Vector Signal Analyzer) funkció is elérhető. A FSH3 spektrumanalizátor  lehetőséget ad mobil mérések elvégzésére, így jól használható például terepi mérések elvégzésére. Egy csatlakoztatott számítógép és a megfelelő mérőszoftver segítségével speciális lefutású mérések – pl. 24 órás mérés – is elvégezhetők.

2       Jelgenerátorok

A mérési feladatok végzése során gyakran előfordul, hogy valamilyen távközlési rendszer rádiós jeleit elő kell állítani, ebben használhatók a jelgenerátorok. A Mobil Innovációs Központ rendelkezik R&S SMIQ 03HD és SMU200A  jelgenerátorokkal. Az utóbbi műszer számos opcióval van ellátva, így lehetséges a 3G, HSDPA, HSUPA, LTE (uplink, downlink), WiMAX és WLAN jeleinek előállítása.

3       Oszcilloszkópok

A különféle rádiójelek vizsgálata sokszor időtartományban is fontos, ebben nyújtanak segítséget az oszcilloszkópok, melyekből a MIK rendelkezésére áll nagyobb sávszélességgel rendelkező asztali (Agilent Infiniium 54832B) és kézi kivitelű (Fluke 199C) készülék, valamint az ezekez tartozó megfelelő mérőszoftverek. Ezen kívül további kisebb teljesítményű oszcilloszkópok is elérhetők.

4       Kommunikációs teszterek

A mobil készülékek teljes funkcionalitásának vizsgálatakor jól használhatók a kommunikációs teszterek. Ezek a berendezések a mobilhálózat működését emulálják, így a különféle kommunikációs műveletek hanghívás, sms küldés stb. megvalósíthatók, miközben számos paraméter válik mérhetővé. Ebben a kategóriában Agilent 8922H GSM teszter  és R&S CMU200 (GSM, 3G, HSDPA, Bluetooth) áll a Mobil Innovációs Központ rendelkezésére.

5       Egyéb műszerek, RF alkatrészek

A MIK labor az említetteken kívül számos egyéb kiegészítő műszerrel bír, így eszközparkunkban megtalálható egy R&S ZVB-8 hálózatanalizátor , egyéb függvény és jelgenerátorok, csatornaszimulátor stb. Eszközeink közül az RF kommunikációhoz szükséges antennák, csatolók, kábelek, csillapítók, átalakítók sem hiányoznak.