BME MIK szerver szoba BME MIK szerver szoba mik kép 1 mik kép 3

A MIK a Kutatók Éjszakája 2017 rendezvényen 2017-09-29

A Kutatók Éjszakája című nagy sikerű rendezvényen, 2017. szeptember 29-én a MIK is bemutatja tevékenységét. Munkatársaink igyekeznek színes bemutatókon és […]

A MIK a Kutatók Éjszakája 2016 rendezvényen 2016-09-16

A Kutatók Éjszakája című nagy sikerű rendezvényt a korábbiakhoz hasonlóan 2016-ben is megszervezik. A 2016. szeptember 30-i esemény keretein belül […]

1app alkalmazásfejlesztő verseny – eredményhirdetés 2016-09-16

A BME Mobil Innovációs Központ idei 1app mobilalkalmazás-fejlesztő versenyének eredményhirdetését 2016. szeptember 30-án 16:00-kor tartjuk a BME I épületének IB019-es […]

1app alkalmazásfejlesztő verseny 2016-03-04

A BME Mobil Innovációs Központ idén is meghirdeti az 1app mobilalkalmazás-fejlesztő versenyt. Részletek hamarosan…

TESZTHÁLÓZAT

A Mobil Innovációs Központ rádiófrekvenciás

berendezései és használatuk

A Mobil Innovációs Központ profiljának megfelelően számos egyéb eszköz mellett rádiós berendezéseket is üzemeltet. A rádiófrekvenciás berendezések a multi-vendor felépítésű teszthálózat részeként az 1. ábrán láthatók.

teszthálózat

1. ábra A MIK teszthálózata

A MIK rádiófrekvenciás hálózatának részeit képező berendezéseket a továbbiakban az alábbi kategóriákba sorolhatjuk.

RF hálózatok

A teszthálózat fontos részét képezik a rádiófrekvenciás hálózatok. Ezek közül a MIK többet is üzemeltet, amelyek fontosak mind a napi működés, mind a különféle projektfeladatok megvalósítása szempontjából.

1       Mobilhálózat

A MIK a területén 2006 októberétől az NMHH (korábban NHH) engedélyével kísérleti harmadik generációs mobilhálózatot (UMTS) üzemeltet kisteljesítményű beltéri használatban. Ennek részét a maghálózatban (SGSN, GGSN, HLR) és a hozzáférési hálózatban (RNC, NodeB) olyan szabványos berendezések képezik, amelyek képessé teszik a hálózatot egy valós rendszerhez közeli működés megvalósítására. A hálózathoz kapcsolódó mobil eszközök segítségével tesztelhetők különféle szolgáltatások funkcionális és rádiós szempontból, valamint más hálózatokkal történő együttműködés is vizsgálható. A hálózat az évek során több alkalommal is fejlesztésen esett át, így jelenleg elérhető a HSDPA technológia is. Az említett fejlesztés nemcsak a hozzáférési hálózatban, hanem a maghálózatban is történt, ezáltal mobil eszközökön keresztül elérhetők az IPv6 protokoll és az IMS nyújtotta előnyök.

2       WLAN hálózat

A működés szempontjából fontos szerepe van a Központ WLAN hálózatának, amely kényelmes hálózati hozzáférést biztosít a MIK dolgozói és az ide érkező vendégek számára. Ez a hálózat azonban nem csak a napi rutinszerű munkavégzéshez, interneteléréshez stb.-hez használható, hanem olyan feladatok elvégzéséhez, melyekben a cél magának a WLAN-nak, mint vezeték nélküli hálózatnak a vizsgálata különféle funkciókban (például egy beltéri helymeghatározó rendszerben).

3       Egyéb RF rendszerek

A MIK-ben használt rádiós technológiák között fontos szerep jut a rádiófrekvenciás azonosításnak (RFID), melyhez különböző frekvenciákon működő (LF, HF, UHF) olvasók, transzponderek, antennák, fejlesztő eszközök, valamint egyéb RF kiegészítő eszközök állnak rendelkezésre. Az RFID mellett számos más hasonló frekvenciasávokat használó kis hatótávolságú rádiós rendszer is vizsgálataink tárgyát képezik, melyek jól használhatóak pl. különféle smart metering stb. funkciók megvalósításában. Megemlíthetők a Bluetooth készülékek, melyek jelenleg mint kommunikációs berendezések szerepelnek a MIK eszköztárában.

A teszthálózat és a labor eszközeinek használati feltételei az alábbi linken eléhetők: Laborszabályzat